Je bent van mij!

Vooraf lezen: op het bijbelleesrooster van zondag 13 december 2020 staat Jesaja 43:22-25 en Jesaja 44:1-5.

In Jesaja 43 en 44 staan prachtige woorden van liefde van God voor zijn volk Israël. Van ‘je bent van mij’ (vgl. ‘van de Heer’ in Jes. 44:5) tot ‘je bent kostbaar in mijn ogen’. Het is alsof je intieme passages uit een dagboek aan het lezen bent die niet voor jouw ogen zijn bestemt (wat ook zo is*).

 Maar zo mooi is het allemaal niet. Kijk maar wat er staat in Jesaja 43:25: ‘omwille van mijzelf’. Gods liefde en trouw zijn onvoorwaardelijk en niet afhankelijk van wat een mens aan God kan en wil geven. Hij houdt van zijn volk omdat Hij niet anders kan. Dat is de harde waarheid, maar het is ook bevrijdend goed nieuws! Vergeet niet in welke situatie Jesaja zijn boodschap verkondigde. Hij en zijn volksgenoten waren ver weg van huis en haard: machteloos, vernederd en levend tussen oppermachtige vijanden. De goden van Babel hadden die van Israel overwonnen.

Je zou kunnen gaan geloven dat God hen vergeten is. Jesaja trekt daarom vanaf hoofdstuk 40 alle troostregisters open om aan te tonen dat het niet God is die hen vergeten is, maar andersom. Dat is een pijnlijke boodschap die er moeilijk ingaat, maar tegelijk bevrijdend nieuws: God kan en wil jou en mij nog steeds bevrijden uit de macht van het kwaad. Niet omdat jij het verdient, maar om Jezus’ wil. Ook dat is advent: worstelen met Gods verkiezende liefde en het kwaad in je eigen leven onder ogen komen.

 * Deze woorden zijn alleen via Jezus Christus ook voor niet-joden

 

Klik op afbeelding om te luisteren naar de podcast.

Luister hier de podcast van TOMOS over Jesaja 43:1-7:

met Domi PK | Je bent van mij

DS. PIETER KARS VAN DE KAMP

Predikant Grijpskerk-Niezijl

De bijdrage ‘Hulp uit onverwachtte hoek’ staat gepland voor maandag 14 december.